Okategoriserade

Att finna balans

Ett gammal grekiskt talesätt lyder “hälsan över allt” och syftar på hur en människa alltid skall sätta sin hälsa som absolut främsta prioritet. Det handlar dock inte bara om att vara fysiskt frisk utan även om att vara mentalt stark, att ha en god personlig hygien och en allmänt balanserad livsstil. Om man lyckas uppnå en balanserad hälsa kan man sedan tackla allt i tillvaron, enligt dessa gamla visdomsord, och bli en bättre vän, förälder, kollega och människa!

Att uppnå balans är inte alltid det lättaste, särskilt inte om man lever ett stressat liv med mycket att göra där tiden inte riktigt tycks räcka till. Här kan det vara till stor hjälp att sätta sig ner och skriva en plan, och här följer en liten mall som kan utgöra en god hjälp på vägen:

Fysisk hälsa

För att man skall vara så fysiskt frisk som möjligt finns det ett flertal metoder att använda sig av. En balanserad kost, regelbunden motion och renlighet är några av de viktigaste. Med renlighet menas inte bara att man duschar utan även att man är noga med sin tandhygien och ser till att hemmet inte är överdrivet smutsigt eller dammigt. Att laga mat på ett

hygieniskt sätt har också en stor inverkan på vår hälsa!

Om man inte gillar att gå på gym finns det ändå massor av bra sätt att hålla sig i form på, inte minst genom

regelbundna promenader som både ger syre åt lungorna och muskler på benen – för att inte tala om hur bra man mår av det. Undersökningar har visat att

20 minuter städning har avstressande effekter samtidigt som det ger motion.

Var förberedd

En anledning till att många människor känner sig stressade är att de helt enkelt har tagit sig vatten över huvudet och fyllt sitt schema med alldeles för många uppgifter. Se över vad du bör och inte bör prioritera i din vardag, och se till att du har en plan om något skulle hända. Om man skulle få tandvärk är det bra att ha numret till en akut tandläkare, precis som det är bra att ha tillgång till hantverkare om något skulle gå snett i hemmet. Genom att vara väl förberedd behöver du inte springa omkring som en galning mitt i kaoset, utan har redan telefonnummer och kontakter redo i telefonen eller i almanackan.

Glöm inte psyket!

Att vara frisk handlar också om att må mentalt bra och saker som motion och god planering är båda bidragande faktorer till psykisk hälsa. Det har visat sig att

stress och depression hänger ihop och att man bör vara uppmärksam på hur man mår och se till att syssla med avstressande aktiviteter.

Man bör också se till att belöna sig själv relativt ofta, då det är de små njutningstillfällena som ger lite extra krydda i livet. En middag med vännerna, en gosestund med hunden, ett biobesök, en ny bok är saker som vi alla förtjänar lite då och då.

techcompass