Okategoriserade

Bär är bra för dig inifrån och ut

Bär är inte bara gott och inbjudande med vackra färger och fräscha dofter, de är ofta väldigt nyttiga och innehåller olika vitaminer, mineraler och antioxidanter som medverkar till ett hälsosamt inre och ett piggare yttre. De flesta av oss vill äta nyttigare men det är långt ifrån enkelt att bryta gamla vanor. Bär är ett nyttigt mellanmål eller ersättning till onyttiga snacks framför tv:n en fredagskväll. Precis som för annan kost, så är bär bra för olika områden, och det är som alltid viktigt att man äter en varierad kost. Det är just några olika fördelar för olika bär som vi ska titta närmare på här.

Bär för det yttre

Både hud, hår och naglar påverkas ytterst mycket av olika vitaminer och mineraler, och har man brist på något så kan det ofta visa sig på vårt yttre i olika former. Till viss del kan man alltså äta sig till ett piggt och sunt utseende, med ett vackert hår och långa naglar. Det finns flera brister som kan visa sig genom håravfall eller uttunnat hår, och då kan lösningen vara just att äta bär eller annan kost som är rik på just den vitamin eller mineral man saknar. Dock kan håravfall bero på andra saker som inte går att påverka via kosten, och här kan en hårtransplantation eller PRP-behandling hos Nordic Hair ge ett säkert och effektivt resultat. Nedan nämns några bär som sägs vara särskilt gynnsamma för utseendet:

  • Blåbär – då bäret är rikt på C-vitamin sägs det vara bra för håret på grund av att blodcirkulationen främjas. Därutöver innehåller blåbär mycket antioxidanter som hjälper kroppen mot fria radikaler, vilket därmed kan gynna både hud, hår och naglar.
  • Vindruvor – innehåller många vitaminer och mineraler, varav bland annat C-vitamin, järn och selen. Med hjälp av dessa och ytterligare näringsämnen sägs vindruvor motverka hudens åldrande.

Bär för det inre

Även om de flesta uppskattar att kunna hjälpa utseendet en bit på vägen genom att bara äta goda bär, så har många bär ofta en påverkan av den inre och kroppsliga hälsan. Några bär som bör nämnas är:

  • Jordgubbar – verkar antiinflammatoriskt och innehåller mycket C-vitamin, som gynnar kroppen på flera områden.
  • Avokado – inte det första man tänker på när man nämner bär, men inte desto mindre passar den in här. Avokado innehåller nyttiga fetter som omnämnts som bra för både hjärta, hjärna och kolesterolvärdet.
  • Blåbär – detta bär får lov att vara med två gånger då det hjälper kroppen på så många områden. Det säljs exempelvis tillskott med blåbär sedan länge, med fokus på ögonpåverkan.

Som med all annan kost så finns det meningsskiljaktigheter vad gäller forskning. Men om man vet vad man äter lite av, så är det relativt enkelt att själv hitta bär och andra livsmedel som innehåller det specifika näringsämnet genom att jämföra näringsämnen online.

techcompass