Okategoriserade

Behandla smärta med naprapati

En naprapat kan hjälpa dig om du har stela eller ömma muskler och leder. En naprapat behandlar inte bara ryggont, utan alla former av stelhet och smärta i kroppen. Vid en behandling hos en naprapat går naprapaten först igenom sjukdomshistorian med patienten. Därefter undersöker naprapaten patienten med händerna, och känner runt det ömma eller stela området för att själv försöka avgöra vad problemet är. Om naprapaten känner tecken på en låsning eller stelhet avgör han eller hon vilken behandlingsmetod som är bäst för att åtgärda problemet. Det kan till exempel vara massage av muskulaturen, töjning och stretchning, triggerpunktsbehandling, manipulation av lederna, elektrisk nervstimulering och i vissa sällsynta fall så kallad dry needling, som liknar akupunktur. Ledmanipulation är en av de vanligaste behandlingarna om naprapaten upptäcker en låsning. Det innebär att naprapaten med händerna för ut den låsta leden lite längre än vad man klarar av själv. Därefter drar naprapaten isär ledytorna med en snabb rörelse. Man använder så lite kraft som möjligt vid manipulationen, och det gör inte ont om det görs på rätt sätt. Ofta hörs ett litet knak eller knäpp, vilket betyder att låsningen har lossnat. Detta kan i sin tur göra att musklerna runt leden slappnar av, och att man får mindre ont.massage-486700_1280

Efter behandlingen har man ofta mindre ont, och känner sig mer rörlig. I vissa fall, beroende på hur svåra besvär man hade innan och vilken behandling man fått, kan man må lite illa eller känna en känsla i musklerna liknande träningsvärk. Det är normalt och går över av sig själv.

Naprapater arbetar också förebyggande. Du kan alltså besöka en naprapat redan innan problem som ryggont uppstår, vilket kan vara en god idé om du tillhör en riskgrupp, till exempel kontorsarbetare som sitter stilla under långa perioder. En naprapat kan då hjälpa dig med ergonomin på din arbetsplats, för att du ska ha en korrekt arbetsställning, eller utforma ett träningsprogram som ger dig stöd för ryggen och förebygger skador. Om du letar efter en naprapat i Stockholm för att få hjälp med att förebygga besvär eller för att behandla besvär som redan uppstått, kan du gå in på Varden.se.

Taggar:
techcompass