Träning och hälsa

Börja meditera

Om du som många andra känner dig stressad och inte riktig får ihop vardagspusslet kan meditation vara till stor hjälp. Meditation blir ett andningshål där du återhämtar både kropp och hjärna på ett fantastiskt vis. Många rynkar lite på näsan när meditation kommer på tal, det finns fortfarande en fördom om att det är flummigt och konstigt. Det är dock en stor missuppfattning. Det finns dessutom en rad goda, bevisade hälsoeffekter som hänger ihop med meditation. Det kan vara svårt att veta var man ska börja dock. För att förbereda dig inför ett liv där meditation har en självklar plats kan det vara en god idé att börja med att kika på någon av dessa meditativa filmer. I dessa får du en närmare inspiration och förklaring av vad meditation kan göra för just dig.

Young woman in sukhasana pose by swimming pool, smiling, portrait

Young woman in sukhasana pose by swimming pool, smiling, portrait

Varför meditera?

Vi ska gå in lite närmare på varför det är så bra att meditera. Som vi konstaterat tidigare i texten så har meditation många bevisade hälsoeffekter. Under meditation går ditt blodtryck ned, du andas långsammare och dina muskler får en chans att slappna av. Det gör också att hela ditt allmänna tillstånd förändras, även när du inte mediterar. Din koncentrationsförmåga ökar och du känner minskad stress. Att slappna av i vår stressiga vardag är ett måste för vårt välmående. Många är vi som går omkring i med käkar spända av stress. Kanske är det en bidragande orsak till att tandreglering Stockholm och andra större städer ökar? Stadens stress och karriärjakt kan faktiskt göra att vi skadar våra tänder. En annan orsak till att börja med meditation är att det är enkelt, du behöver inget mer än dig själv och en bekväm plats att sitta eller ligga på. Idag finns också mängder med appar som kan hjälpa dig komma igång med meditation. Dessa brukar också ofta innehålla korta sessioner, på så sätt hinner du med en stunds meditation. Du behöver alltså inte väldigt gott om tid för att kunna meditera.

Så kommer du igång

När du bestämt dig för att börja meditera är det egentligen bara att sätta igång. Det finns dock några saker att tänka på innan du skrider till verket. Det är bra om du kan hitta en lugn och bekväm plats för din första meditation. Se också till att minska risken för störningsmoment, det är till exempel en god idé att stänga av ljudet på din telefon. Det finns många olika sorters meditation att välja mellan. Du måste hitta den som passar dig, det gör du lättast genom att prova olika typer av meditation. För att få mer information och lära dej om meditation kan du gå på en meditationskurs, ladda ned en meditationsapp eller låna eller köpa en bok om meditation. En bra start är också att sätta dig på din valda lugna plats och fokusera på din andning i tio till tjugo minuter. Meditation behöver inte vara svårare eller krångligare än så. I denna artikel inns flera tips som underlättar din meditation. Det viktigaste är egentligen att börja och att sedan också ge det lite tid. Det kommer inte dröja länge innan du upptäcker fördelarna med meditation!

techcompass