Okategoriserade

Hälsa

Ordet hälsa är väldigt abstrakt och kan betyda både psykisk och fysisk hälsa. Ofta strävar man efter att uppnå båda två men det kan behövas lite hjälp på vägen. Hälsa kan beskrivas på en rad olika sätt. Här har forskning och hälsa beskrivit och förklarat lite om vad hälsa är och hur det hänger ihop med andra saker.

För att man ska må fysiskt bra är det viktigt att röra på sig och låta kroppen komma igång. Det kan handla om en enkel promenad, att ta trapporna istället för att ta hissen på jobbet eller kanske gå och simma? Här är det viktigt att känna efter vad man själv mår bra av och klarar av. Att röra på sig ska aldrig göra ont eller kännas obehagligt.

För att man ska må så bra det bara går psykiskt kan man behöva ändra något i sin vardag. Kanske är det något som stressar dig som du kan minska på? Man kan behöva sova mer eller kanske behöver man byta jobb. Ibland kan det räcka med en semester och en paus ifrån sin vanliga vardag.

Sedan är det såklart viktigt att man trivs med sig själv. Att man är nöjd med sitt utseende och sättet man bemöter andra på. Det finns små grejer man kan göra, som att exempelvis börja träna eller kanske bleka tänderna hos tandläkare sundbyberg. Är det något mer övergripande man vill ändra med sig själv kanske man ska ta sig en rejäl funderare först.

Ibland kan det vara svårt att motivera sig att komma iväg och göra det där träningspasset eller ge sig ut på den där promenaden. Men i längden hjälper det en att må bättre både fysiskt och psykiskt. Kroppen är mer benägen att stå emot olika infektionssjukdomar, som exempelvis influensan eller kräksjuka och psyket stärks när man märker att kroppen faktiskt orkar. Man är starkare än vad man tror.

“Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning” (WHO 1946). Det kan krävas en rad olika saker för att man ska uppnå den definitionen av hälsa som WHO förespråkar.

Hälsa är något som människor i alla tider har eftersträvat. Eftersom människan inte kan anpassa naturen efter sig själv så anpassar människan sig efter naturen. Ett liv nära naturen har ofta gått hand i hand med hälsa och välfärd. Till exempel ekologisk mat och närodlade grödor.

För Hippokrates såväl som Platon var hälsa ett helhetsbegrepp. Där ingick både kropp och själ. Galenos utvecklade en balansteori, vilket innebär att alla fyra elementen bör vara i harmoni tillsammans för att människan ska uppnå god hälsa. Det är alltså inget nytt begrepp att hälsa är både psykiskt och fysiskt och även hänger ihop.

techcompass