Träning och hälsa

Mat för välbefinnande

Historiskt har människor under långa perioder lidit av brist på mat, och med de rika i samhällets toppskikt som undantag, har svält varit ett ständigt hot i många århundraden. Kanske är det därför inte konstigt att människans hjärnor är förinställda på att tycka om fet och söt mat – det var helt enkelt det man behövde äta för att överleva förr. Idag har vi dock tillgång till ett överflöd av mat, och detta, i kombination med att vi lever mer stillasittande liv, gör att nya hälsoproblem har uppstått istället för svält, såsom fetma, diabetes och olika hjärt- kärlsjukdomar.milkshake-1021027_960_720

Det gör att vi idag måste välja vad vi äter med större omsorg, för att leva hälsosamt. Många följer olika typer av dieter för att göra detta, men grunderna i vad som utgör nyttig mat förändras inte nämnvärt. För att äta hälsosamt bör man äta mer grönsaker, frukt, fisk, skaldjur, nötter och frön, och försöka välja fullkorn och nyttiga matfetter i så stor utsträckning som möjligt. Man bör också äta mindre av rött kött, salt och socker, och dricka mindre alkohol.

Många kan dock tycka att det är svårt att motstå den kvarleva av vår historia som är instinkten att äta fet mat. Dessa människor kan trösta sig med att det faktiskt går att träna bort den instinkten. Forskare vid Tufts University och på Massachusetts General Hospital i USA upptäckte detta i samband med en studie de gjorde, då de lät deltagarna äta nyttig mat i form av fiberrik mat med lågt GI. Tanken var att maten skulle hålla dem mätta länge. Deltagarna fick också hjälp med vilken mat de skulle inhandla och vad de kunde beställa om de åt ute. Deltagarnas hjärnor scannades innan och efter studien, och det forskarna kunde se efter att deltagarna förändrat sin kost var att det fanns tydliga skillnader i hjärnornas belöningssystem. Deltagarna tyckte helt enkelt om den nya, nyttiga maten mer än de gjorde innan, och kände inte samma begär efter fet eller söt mat.

Om du vill göra förändringar i din kost för att börja äta mer hälsosamt, men känner att du behöver inspiration, ska du gå in på Matklubben.nu. Där finns tusentals hälsosamma recept som kan hjälpa dig komma igång.

Taggar:
techcompass